Cibulový sirup nejen na kašel

V tomto sychravém a viry prosyceném období se hodí jednoduchý a léty osvědčený recept na nachlazení a kašel. Zejména na vykašlávání, ale mám ho vyzkoušený i na kašel suchý a dráždivý. Cibulový sirup obsahuje vitamíny B a C, vápník, hořčík, sodík a draslík a navíc posiluje imunitu. Cibule je také antibioticky aktivní, zvyšuje sekreci trávících šťáv, působí desinfekčně ve střevech a má sedativní účinek na nervový systém. Další důvod, proč sirup pocucávat preventivně – uklidní vaše nervy a budete odolnější vůči stresu. Výhodou je také to, že sirup mohou užívat i těhotné ženy a děti.

Na výrobu asi 150 ml sirupu potřebujeme 3 velké žluté nebo červené cibule (červené mají méně výrazné aroma a jejich chuť je sladší), třtinový cukr nebo tekutý med, citrónovou šťávu, velkou sklenici, plátýnko.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Postupně do sklenice vrstvíme cibuli s cukrem nebo medem. Já používám cukr. Pokud chcete použít med, doporučuji co nejkvalitnější. Nejlépe domácí. Obsah sklenice protřepeme a promačkáme, uzavřeme a necháme přes noc v lednici. Druhý den slijeme přes plátýnko do nádoby. Cibuli doporučuji pořádně vymačkat a ochutit citrónovou šťávou. Sirup uchováváme v lednici a užíváme minimálně 3x denně jednu až dvě lžíce. Já ho užívám i víckrát. Klidně co dvě hodiny dvě lžíce.

Sirup vám v lednici vydrží i víc jak týden, ale doporučuji ho zkonzumovat co nejrychleji. Účinnost léčivých látek s časem klesá.

Zdroje: www.prostezdravi.cz, www.conovehonakopci.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *