Letní muffiny

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna šťavnatého, slaďoučkého ovoce. Miluju ho ke snídani, vychlazené k osvěžující svačině a taky zakomponované v moučníku. Jahody, třešně, višně, rybíz, meruňky, broskve, borůvky, maliny,… Na výběr je mnoho.

Letní muffiny nejsou kdovíjak zdravé, ale jsou táááák dobré. Pokud jste labužníci, dejte si na hotovou buchtičku lžíci bílého jogurtu. Mňam!!!

Základní recept jsem převzala z webu Muffinarium.

Potřebujeme:

  • 200 g hladké a 50 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru (s kyselým ovocem přidejte)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • vanilkový cukr
  • 2 středně velká vejce
  • 200 ml mléka
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • sezónní ovoce (já jsem dala třešně, meruňky a jahody)
  • lžíce jemných ovesných vloček

Postup:

Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. Mělo by ho být alespoň na dvě velké hrsti. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo lehce vytřete tukem.

Tekuté ingredience v pokojové teplotě prošlehejte dohromady. Stačí vidličkou. V jiné míse si promíchejte sypké ingredience. Nejprve do moučné směsi přidejte ovoce a promíchejte. Ovoce tak neklesne ke dnu košíčku. Poté přidejte tekutou směs a lžící promíchejte. Těsto na muffiny je důležité nepřemíchat. Nesnažte se vyšlehat dokonale hladké těsto, je to opravdu kontraproduktivní. Promíchejte lžící v těsto a naplňte formičky cca do 3/4. Ale můžete naplnit i víc do plna. Muffiny pak mají pěknou čepici :-). Posypte špetkou vloček a  špetkou třtinového cukru – bude to hezky křupkat. Šoupněte do trouby a pečte 15-25 minut. Záleží na typu trouby. Muffiny jsou upečené, pokud špejle, kterou do nich zapíchnete zůstane hladká, bez nalepeného těsta.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *